Ved du hvad der motiverer og demotiverer dig?
Hvis du til tider har svært ved at holde kursen i forhold til træning og sundhed, er du ikke alene. Det kan være svært at vedligeholde motivationen til at træne, og det er naturligt at din motivation ændrer sig med tiden.
Når du ved hvad der motiverer og demotiverer dig, er det nemmere at fokusere på det, der hjælper dig med at opnå dine mål og undgå de faktorer, der ellers kan slå dig ud af kurs. Det, der motiverer os, er forskelligt fra person til person, og det afhænger af vores individuelle præferencer og sundhedsmål. Nogle faktorer er dog mere udbredte end andre. Lad os se på nogle af de mest almindelige faktorer, der motiverer og demotiverer os på vores sundhedsrejse.
Motiverende faktorer
- Sundhedsfordelene ved træning - ønskerne om at blive sundere og reducere risikoen for kroniske sygdomme er stærke motiverende faktorer, der kan hjælpe os med at holde kursen.
- Vægtstyring - vedligeholdelse af en sund vægt.
- Muskelvækst - bliv stærkere og se forbedringerne i forhold til din sportspræstation og daglige aktiviteter.
- Forbedret energiniveau - regelmæssig motion kan medføre et øget energiniveau
- Stressreduktion - der er bevis for at motion lindrer stress.
- Socialt samvær - folk, der træner med venner eller andre bekendtskaber, oplever ofte at det sociale aspekt er meget motiverende.
- Målsætning - det er utroligt motiverende at have et specifikt mål man arbejder hen imod.
- Bedre humør - motion giver endorfiner, også kendt som 'feel-good' hormoner, hvilket kan være meget motiverende.
Demotiverende faktorer
- Tidsmangel - en af de mest almindelige demotiverende faktorer er forestillingen om at man ikke har tid til motion fordi man har for travlt.
- Mangel på resultater - når man ikke ser en synlig forskel eller oplever at man er i bedre form, kan det have en demotiverende effekt.
- Urealistiske mål - når man sætter mål, der ikke er til at opnå, medfører det en mangel på resultater, hvilket er demotiverende og frustrerende.
- Kedsomhed - man kan hurtigt gå hen at kede sig, når man laver de samme øvelser og rutiner, og når man keder sig, mister man motivationen.
- Skader og muskelsmerter - det kan være farligt og demotiverende at døje med skader eller opleve fysisk ubehag eller smerte under træning.
- Mangel på opbakning - uden social støtte fra venner og familie, kan det være svært at vedligeholde motivationen til at træne.
- Burnout - når man træner for meget og ikke giver sig selv tid til at slappe af og lade op, kan det medføre burnout, udmattethed og generel mangel på motivation.