Løbetips til skadeforebyggelse

Løb er en fantastisk måde at holde sig sund og rask på, men det kan også være meget hårdt for kroppen og øge risikoen for skader. Der er dog heldigvis nogle skridt du kan tage for at reducere risikoen for at komme til skade på en af dine løbeture.

Opvarmning og nedkøling

Start dine løbeture med opvarmning for at øge blodgennemstrømningen og gøre dine muskler og led klar til træning. Planlæg lidt dynamisk (ikke statisk) udstrækning inden du løber for at nedsætte risikoen for muskelbelastning.

Efter din løbetur bør du bruge et par minutter på at gå, og til sidst er det vigtigt med lidt statisk udstrækning, der hjælper dine muskler med at køle ordentligt ned.

Øg intensiteten gradvist

Øg intensiteten, længden eller hyppigheden på dine løbeture gradvist. Undgå at gøre for meget for hurtigt, så du undgår skader og overtræning. Det bedste er at øge distancen med under 10% hver uge, hvis intensiteten og hyppigheden bliver på samme niveau.

Brug ordentlige sko

Invester i gode løbesko, der passer til dine fødder og er behagelige at have på. Gode løbesko gør det nemmere og sikrere at løbe, og du undgår skader til fødderne, anklerne og skinnebenene. Der er dobbelt så stor sandsynlighed for at du får en skade, hvis du allerede er kommet til skade indenfor det sidste år, så det er vigtigt at forebygge!

Brug god form

Når du har god løbeform, har din krop den rette stilling, og du undgår dermed at overbelaste de forkerte områder. Dine fødder skal hverken vende indad eller udad, dine øjne skal kigge fremad, din nakke skal holdes neutral og dine arme skal svinge naturligt på hver side.

Det kan være nødvendigt at justere din form alt efter terrænet. Prøv at holde dig til bløde overflader såsom stier og græs, fremfor beton og fortov, i hvert fald i starten, da disse terræner er bedre for dine led.