Økonomitips alle bør kende
Det kan være nemt at glemme alt om vores gode forbrugsvaner, hvis vi mister oversigten over vores økonomi. Derfor opfordrer vi dig til at prioritere din økonomiske velfærd ved at følge vores 6 økonomitips, så du aldrig springer budgettet.
1. Læg et budget
Et budget lægger op til alle andre mål i dine liv, så det er en vigtig del af din økonomiske succes! Her er en tjekliste, som kan hjælpe dig i gang med at lægge et personligt budget:
- Beregn din indtægt
- Beregn dit forbrug
- Beregn forskellen
- Find ud af, hvad du vil med din opsparing
- Gør det til en vane at lægge budget
Har du brug for mere hjælp? Der findes masser af tips og ressourcer til budgettering online. Du kan endda finde enkle skabeloner, der kan hjælpe dig godt på vej.
2. Opret en økonomisk kalender
Hvis du ikke stoler på at du betaler dine regninger til tiden eller opdaterer dine kreditoplysninger, kan du overveje at sætte påmindelser på din telefon eller andet, så du bliver mindet om disse økonomiske opgaver på samme måde som du gør ved et årligt lægebesøg eller bilsyn. I tvivl om, hvor du skal starte? Du kan finde eksempler på personlige økonomiske kalendere på internettet!
3. Tjek din rente
Her er noget, der er værd at overveje: Hvilket af dine lån, bør du tilbagebetale først? Det med den højeste rente. Hvilken opsparingskonto bør du åbne? Den med den højeste rente. Hvorfor bliver kreditgæld hurtigt sådan en hovedpine? På grund af renters rente. Med andre ord, er renter utroligt vigtige, så husk at holde godt øje med dem! De hjælper dig med at prioritere hvilke gæld- eller opsparingsrelaterede forpligtelser, du bør fokusere på.
4. Hold øje med din nettoformue
Din nettoformue–forskellen mellem dine aktiver og din gæld–er det nummer, der fortæller dig, hvor du står rent økonomisk. Husk at holde øje med den, da den fortæller om du bevæger dig i den rigtige retning i forhold til dine økonomiske mål–og advarer dig, hvis det går den forkerte vej.
5. Sæt specifikke økonomiske mål
Nøglen til effektive økonomiske mål er at sikre at de lever op til SMART-princippet: altså, at de er Specifikke, Målbare, Attraktive, Realistiske og Tidsbestemte. Brug numre og datoer, ikke blot ord, til at beskrive, hvad du gerne vil opnå med dine penge. Hvor meget gæld vil du betale af–og hvornår? Hvor meget vil du spare op, og hvornår?
6. Vælg et forbrugsmantra
Vælg en positiv sætning, der agerer tommelfingerregel for dit forbrug. Du kan for eksempel spørge dig selv, "Er det her køb vigtigere end en tur til Bali næste år?" eller sige, "Jeg betaler kun kredit for ting, der koster 200 kr. eller mere."