Finansiella tips som alla bör känna till
Det kan vara lätt för våra goda utgiftsvanor att spåra ur om vi tappar greppet om vår personliga ekonomi. Det är därför vi uppmuntrar dig att prioritera ditt ekonomiska välbefinnande genom att införliva följande 6 ekonomiska tips i ditt liv så att du aldrig spenderar för mycket
1. Lägg upp en budget
Detta är avgörande för alla andra mål i ditt liv, så glöm inte bort det! Här är en grundläggande checklista för att bygga en personlig budget:
- Fastställ din inkomst
- Räkna på utgifterna
- Räkna ut skillnaden
- Bestäm vad du ska göra med dina besparingar
- Gör budgetering till en vana
Behöver du mer hjälp? Sök på webben efter otaliga budgeteringstips och resurser. Du kan även hitta gratis, lättanvända mallar som kan hjälpa dig att komma på rätt spår.
2. Skapa en finansiell kalender
Om du inte litar på dig själv att komma ihåg att betala dina räkningar eller regelbundet se över dina skulder, tänk på att schemalägg påminnelser för dessa viktiga att-göra-händelser för dina pengar, på samma sätt som du skulle schemalägga ett årligt läkarbesök eller bilens besiktning. Inte säker på var man ska börja? Du kan hitta många exempel på personliga ekonomikalendrar på webben för att ge dig några bra idéer!
3. Kontrollera din ränta
Här är lite att tänka på: Vilka av dina lån bör du betala av först? Den med högst ränta. Vilket sparkonto ska du öppna? Den med bäst ränta. Varför ger kreditkortsskulder oss en sådan huvudvärk? På grund av sin sammansatta ränta. Slutsatsen här är att räntor är otroligt viktiga, så se till att du är uppmärksam på dem! De hjälper dig att prioritera vilka skulder eller sparåtaganden du bör fokusera på härnäst i ditt liv.
4. Spåra ditt nettovärde
Ditt nettovärde – skillnaden mellan dina tillgångar och skulder – är det stora nyckeltalet som kan tala om var du står ekonomiskt. Håll ett öga på det, och det kan hjälpa dig att hålla dig medveten om de framsteg du gör mot dina ekonomiska mål – eller varna dig om du backar
5. Sätt specifika finansiella mål
Nyckeln till effektiva finansiella mål är att de följer SMART-mallen: de är specifika, mätbara, uppnåeliga (achievable), realistiska och tidsbundna. Använd siffror och datum, inte bara ord, för att beskriva vad du vill uppnå med dina pengar. Hur mycket skuld vill du betala av – och när? Hur mycket vill du ha sparat och fram till vilket datum?
6. Implementera ett mantra för hur du spenderar
Välj ut en positiv fras som fungerar som en minitumregel för hur du spenderar. Till exempel, fråga dig själv, "Är detta köp bättre än att besöka Bali nästa år?" eller "Jag kommer bara att debitera objekt som kostar 30 USDeller mer."