Sådan kommer du i gang med motion efter en skade

Sådan kommer du i gang med motion efter en skade

Motion er yderst gavnligt for dit helbred, men det medfører en risiko for skader. Uanset, hvordan du er aktiv, kan du forstrække en muskel, snuble eller ved et uheld bevæge dig på en måde, der får dig til at vride noget.

De hyppigste funktionelle fitnessproblemer er muskel-, led-, ligament- og seneskader. Ved at bruge ordentlig teknik i din træning og respektere dine fysisk grænser kan du reducere risikoen for skader.

Hvis du for nylig har pådraget dig en skade, hvad enten det er fra træning eller noget andet, er det vigtigt at tage sig tid til at komme sig.  Afhængigt af skaden kan det også være nødvendigt at tale med din læge for at finde ud af, hvornår det er sikkert for dig at genoptage dine aktiviteter.

Når du har haft tilstrækkelig tid til at komme dig, kan du begynde at tænke på at indarbejde øvelser i din rutine igen. Det er vigtigt, at du ikke skynder dig direkte tilbage til din gamle rutine, da det kan gøre din skade værre og forsinke din helbredelse.  Her er tre vigtige påmindelser, så du kan finde tilbage til din rutine på en sikker og sund måde, når du begynder at træne efter en skade.

Fokus på genopbyggende bevægelser

Når du begynder at bevæge kroppen efter en skade, bør du i første omgang fokusere på genopbyggende bevægelser. Det betyder, at du skal bevæge din krop på en måde, der føles godt, men som ikke øger risikoen for yderligere skader.

Genopbyggende bevægelser sætter fokus på heling og pleje. De sikrer, at du bevæger dine muskler og led på en måde, der bruger hele bevægelsesområdet.

Genvind et gavnligt bevægelsesmønster for at skabe et stærkt fundament for mere intens træning på sigt.

Arbejd på din mobilitet

Når du har haft en skade og bevæget din krop meget lidt, kan dine led hurtigt blive stive. Dine muskler kan forkortes og trække sig sammen, og det kan påvirke din mobilitet.

Når du begynder at træne igen efter din skade, er det vigtigt at inkludere mobilitetsarbejde i din rutine, i hvert fald i begyndelsen. Når du træner mobilitet, øger du bevægeligheden omkring dine led og beskytter din krop mod yderligere skader, når du begynder at træne mere regelmæssigt og mere intensivt.

Giv dig selv tilstrækkeligt med tid til hvile og restitution

Efter enhver form for træning har din krop brug for tid til at hvile og komme sig. Hvis du ikke lader din krop hvile ordentligt, kan det medføre yderligere skader og gøre restitutionsprocessen meget længere.

Uanset hvor lav intensiteten af din første træning er, bør du altid give dig selv mindst en dag til at hvile og komme dig helt, før du træner igen.