Hantera sockeruttag

Hantera sockeruttag

Du har utan tvekan hört talas om de hälsofördelar som är förknippade med att minska sockerkonsumtionen. Dessa inkluderar att eventuellt sänka riskerna för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, förbättra tandhälsan och ha hålla vikten på ett hälsosamt sätt. Men du kanske också har hört talas om den fruktade "sockerabstinensen". Vad betyder det och vad kan du göra åt det?

Vad är sockerabstinens

?

Sockerabstinens omfattar symtom som vissa människor upplever när de drastiskt minskar sitt sockerintag. Symtom kan vara begär, trötthet, huvudvärk och irritabilitet. Om du vet vilka symtom på sockerabstinens du kan komma att uppleva, kan det hjälpa dig att bygga en handlingsplan. Genom att vara förberedd har du bättre förutsättningar att hålla fast vid ditt åtagande att minska ditt sockerintag under abstinensfasen och framgångsrikt bygga en ny hälsosam vana.

Minska ditt sockerintag gradvis

Ett sätt att hantera sockerabstinens är att gradvis minska ditt sockerintag istället för att sluta fullt ut på en gång. Detta kommer att minimera dina abstinenssymptom och göra processen enklare. Byt långsamt ut varje sockerrik mat i din kost med ett hälsosammare alternativ.

Håll dig hydrerad

Uttorkning kan leda till begär eftersom kroppen ibland inte kan skilja mellan hunger och törst. Att hålla sig hydrerad hela dagen kan minimera ditt sug efter socker och abstinenssymptom. Sikta på cirka åtta glas vatten om dagen.

Ät protein i varje måltid

Protein är det mest mättande makronäringsämnet. Genom att äta det varje måltid och mellanmål kan du minska din hunger och därmed minska ditt sockersug och -abstinens. Det finns gott om protein i fjäderfä, rött kött, tofu, tempeh, bönor, linser och proteinpulvertillskott.

Prioritera söm

Att få tillräckligt med sömn varje natt (7–9 timmars kvalitetssömn) kan hjälpa oss att må vårt bästa fysiskt och känslomässigt. När vi är ordentligt utvilade är vi också mindre benägna att känna begär, inklusive socker, och att känna oss mindre irriterade.