Klar til at sætte dig et mål? Det her gør du først

Klar til at sætte dig et mål? Det her gør du først

Er du klar til at sætte et nyt mål? Måske vil du gerne slå din personlige rekord i fitness, spise sundere eller lære at håndtere din stress. Det er fristende bare at springe direkte ud i det, men inden du gør det, har vi et vigtigt tip, der kan hjælpe dig godt på vej: SMART-mål

Hvad er et SMART-mål?

Hvert bogstav i SMART står for et ord. Tilsammen beskriver disse ord rammerne, du bør bruge i din målsætning. Her er en forklaring på, hvad de forskellige bogstaver betyder.

  • S - Specifikt
  • M - Målbart
  • A - Attraktivt
  • R - Realistisk eller relevant
  • T - Tidsbestemt

Når du sætter et mål kan du bruge SMART-modellen til at besvare spørgsmål i 5 kategorier. I stedet for at sætte et vagt mål, der hedder "Jeg vil gerne være mindre stresset", kan du sige, "For at håndtere min stress vil jeg meditere 5 minutter hver aften inden jeg går i seng denne måned. Sidst på måneden vil jeg mærke efter, om jeg har det bedre og om jeg skal fortsætte eller finde et nyt mål." Ved at sætte SMART-mål kan du skabe en detaljeret handlingsplan for at opnå de resultater, du ønsker.

Vores tips til SMART-mål

Her er yderligere information om de forskellige SMART-kategorier, så du kan komme i gang med at sætte dine egne mål i dag!

Specifikt

  • Hvad vil jeg gerne opnå?
  • Hvilke små skridt kan jeg tage for at opnå dette mål?
  • Hvorfor er dette mål vigtigt for mig?
  • Hvilke ressourcer kan jeg bruge for at opnå dette mål?

Målbart

Du kan overvåge dine fremskridt ved at vælge målbare mål. Det hjælper med at holde dig på sporet og giver motivation.  Overvej hvilke relevante punkter du kan måle dine fremskridt på. Hvis du f.eks. har et mål om at være mere aktiv, kan du måle dine fremskridt ved at tælle antallet af minutter, du bruger på at træne. Du kan overveje at bruge en dagbog eller note-appen i din telefon for at holde øje med dine fremskridt.

Attraktivt

Selvfølgelig er det spændende at sigte så højt som muligt, når man sætter et mål, men det skal stadig være opnåeligt og attraktivt. Har du den viden, de ressourcer og den støtte, der skal til for at opnå dine mål? Sigt efter noget, der er både udfordrende og attraktivt. Overvej at bryd større mål ned i mindre stykker. Når du har opnået det første delmål kan du bruge momentet til at køre på med det næste mål. På den måde minimerer du risikoen for at føle dig overvældet, da du har sat et attraktivt og opnåeligt mål.

Realistisk

Dit mål skal være relevant for dit liv og på linje med dine andre mål. Hvis du har travlt og for nyligt er begyndt at træne, så er et maraton ikke et realistisk mål, fordi det er meget svært at flette træningen ind. Overvej om dit mål passer til dit liv lige nu og her. Hvis ikke, hvordan kan du så bruge SMART-modellen til at komme i mål?

Tidsbestemt

En god strategi er at sætte en dato for, hvornår målet skal være opnået. Det kan hjælpe dig med at holde motivationen. Spørg dig selv, hvornår du gerne vil have opnået dig mål og hvad du kan gøre for at opnå det indenfor denne tidsramme. Når du har opnået dit første SMART-mål er du med det samme klar til at sætte det næste!