Redo att sätta upp ett mål? Det här är det du behöver göra först

Redo att sätta upp ett mål? Det här är det du behöver göra först

Är du redo att sätta upp ett nytt mål? Du kanske vill slå ett personligt rekord på gymmet, förbättra din kost eller hantera din stress. Det är frestande att börja på en gång, men innan du gör det har vi ett viktigt tips som hjälper dig att lyckas: SMART-mål

Vad är ett SMART-mål?

Varje bokstav i ordet SMART står för ett annat ord. När de kombineras beskriver dessa ord det ramverk du ska använda när du sätter upp dina mål. Här är en uppdelning av vad var och en av bokstäverna står för.

  • S – Specifikt (Specific)
  • M – Mätbart (Measurable)
  • A – Uppnåeligt (Attainable)
  • R – Realistiskt eller relevant (Realistic or relevant)
  • T – Tidsbundet (Timed)

När du ställer in ett mål, använd SMART-ramverket och försök att svara på de 5 kategorierna. Till exempel, istället för att sätta ett otydligt mål som "Jag vill minska min stress", kan du använda följande: "För att hantera min stress kommer jag att meditera i 5 minuter varje kväll innan läggdags under nästa månad för att hjälpa mig att slappna av." I slutet av månaden kommer jag att bedöma om jag mår bättre och om jag ska fortsätta eller sätta ett annat mål.” Genom att använda SMART-mål skapar du en detaljerad handlingsplan för att uppnå de resultat du vill ha.

Fler tips om SMART-mål

Här finns ytterligare information om var och en av SMART-kategorierna så att du kan börja sätta dina egna mål idag!

Specifikt

  • Vad vill vi uppnå?
  • Vilka små steg kan jag ta för att uppnå detta mål?
  • Varför är detta mål viktigt för mig?
  • Vilka resurser kan jag använda för att uppnå detta mål?

Mätbart

Att mäta dina mål hjälper dig att övervaka dina framsteg. Detta hjälper dig att hålla dig på rätt spår, ansvarsfull och motiverad.  Tänk på vilka mätningar som är mest relevanta för ditt mål. Om ditt mål till exempel är att vara mer aktiv kan du använda träningsminuter som ett sätt att mäta dina framsteg. Du kan överväga att använda en journal eller anteckningar på din telefon för att registrera dina framsteg.

Uppnåeligt

Naturligtvis är det spännande att sikta på det bästa när du sätter upp ett mål, men det måste också vara uppnåeligt. Har du för närvarande den kunskap, de resurser eller det stöd som krävs för att uppnå ditt mål? Sträva efter något som utmanar dig men som också är hanterbart. Överväg att dela upp ett större mål i mini-undermål. När du har nått det första delmålet kan du använda det momentumet för att gå vidare till nästa och kan undvika risken att känna dig överväldigad eftersom du har tagit på dig något för svårt.

Realistiskt

Ditt mål bör vara relevant för ditt liv, och det bör stämma överens med dina andra mål. Om du lever ett väldigt upptaget liv och är ny på att träna, kanske det inte är ett realistiskt mål att anmäla dig till ett maraton eftersom det blir mycket svårt att få tid för den nödvändiga träningen. Fundera på om målet passar in i ditt liv just nu. Om inte, hur kan du använda SMART-ramverket för att sakta bygga vidare mot det?

Tajmad

Att ange ett slutdatum för ditt mål är en utmärkt strategi för att hålla dig på rätt spår och motiverad. Fråga dig själv när du vill uppnå målet och vad du kan göra för att nå det inom den tidsramen. När du har slutfört ditt mål är du redo att ställa in nästa SMART-mål!