Vad är makronäringsämnen och varför behöver vi dem

Vad är makronäringsämnen och varför behöver vi dem

Makronäringsämnen inkluderar proteiner, kolhydrater och fetter. De är större i storlek än mikronäringsämnen och måste brytas ner av matsmältningssystemet i mindre bitar för absorption i blodomloppet.

Det är viktigt att konsumera tillräckligt av varje makronäringsämne för att stödja din kropps dagliga funktioner. Nedan har vi täckt vart och ett av de viktigaste makronäringsämnena (kolhydrater, proteiner och fetter) och deras betydelse i kroppen.

Kolhydrater

Kolhydrater är kroppens primära energikälla. De är gjorda av flera glukosmolekyler som kroppens celler kan använda för att producera ATP (energi). Enkla kolhydrater finns i livsmedel som socker, honung och frukt. De ger en snabb energikälla men saknar viktiga näringsämnen.

Komplexa kolhydrater finns i livsmedel som fullkorn, grönsaker och baljväxter. Dessa kolhydrater ger långvarig energi och är rika på vitaminer, mineraler och fibrer.

Proteiner

Proteiner består av aminosyror, som är byggstenarna i kroppsvävnader, enzymer och hormoner. Proteiner är viktiga för tillväxt och reparation av vävnader, upprätthållande av muskelmassa, stöd till immunsystemet och produktion av enzymer och hormoner.

Kompletta proteiner finns ofta i djurbaserade livsmedel som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. De innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Ofullständiga proteiner finns i växtbaserade livsmedel som baljväxter, nötter och spannmål. De saknar en eller flera essentiella aminosyror men kan kombineras för att bilda kompletta proteiner.

Fetter

Fetter, även kända som lipider, är en koncentrerad energikälla för kroppen. Fetter spelar en viktig roll i cellstruktur, hjärnfunktion, hormonproduktion och absorption av fettlösliga vitaminer (A, D, E och K). De ger också långsiktig lagring av energi och skyddar organ genom att fungera som en kudde.

De kan delas in i flera kategorier, inklusive:

Mättade fetter – som finns i animaliska produkter och vissa växtoljor. Dessa fetter är fasta vid rumstemperatur och bör konsumeras med måtta.

Omättade fetter – finns i växtoljor, nötter, frön och fet fisk. Omättade fetter är flytande vid rumstemperatur och anses vara hjärtfriska.

Transfetter – artificiellt skapade genom en process som kallas hydrogenering. Dessa fetter finns i många bearbetade och stekta livsmedel och bör undvikas så mycket som möjligt.