Vad är ett fytonäringsämne?

Vad är ett fytonäringsämne?

Fytonäringsämnen, som även kallas fytokemikalier, är naturliga föreningar som finns i växter och främjar den mänskliga hälsan. Härlett från det grekiska ordet "fyto" som betyder växt, innehåller dessa näringsämnen många olika kemiska föreningar som tillverkas av växter till olika ändamål, inklusive för att skydda mot miljöhot som pester, sjukdomar och UV-strålning.

Det finns tusentals identifierade fytonäringsämnen i olika växtbaserade livsmedel och de kan kategoriseras i olika grupper baserat på deras kemiska struktur och biologiska aktiviteter. Vanliga grupper av fytonäringsämnen inkluderar bland annat flavonoider, karotenoider, fenolsyror, glukosinolater och fytoöstrogener. Varje grupp av fytonäringsämnen erbjuder en unik fördel och kan skapa antioxidanta, antiinflammatoriska, anticancer- och andra skyddande effekter i kroppen.

En av de mest kända fytonäringämnena är flavonoiderna, vilka finns i överflöd i frukter, grönsaker, te, vin och kakao. Flavonoider har förknippats med sänkt risk för kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, cancer och neurodegenerativa sjukdomar på grund av deras antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper.

Karotenoider, som ansvarar för de livliga färgerna i många frukter och grönsaker, är en annan viktig grupp av fytonäringsämnen. Betakaroten, lykopen och lutein är välkända karotenoider som har förknippats med ögonhälsa, immunfunktion och hjärt- och kärlhälsa.

Fenolsyror, som finns i frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter, bidrar till de antioxidanta egenskaperna i växtbaserade livsmedel och hjälper till att minska risken för kroniska sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdom.

Glukosinolater, som mest finns i korsblommiga grönsaker som broccoli, kål och grönkål, är kända för deras potentiella anticanceregenskaper, särskilt till att förhindra vissa sorters cancer som lung-, kolorektal- och bröstcancer.

Fytoöstrogener, som finns i sojabönor och -produkter, härmar östrogenaktiviteten i kroppen och har studerats för dess potentiella fördelar till att lindra klimakteriebesvär och minska risken för hormonrelaterade cancersjukdomar.